Algemene Informatie • meer info op vivelasociale.be

100 jaar sociale strijd in woord en muziek
Een koorspektakel voor zangers en een fanfare rond liederen over arbeid en arbeiders
met het Brussels-Brecht-Eislerkoor, het Omroerkoor Hasselt en de Fanfare Remork

Cent ans de luttes sociales en paroleset en musique
un spectacle dynamique présenté par 60 exécutants.
met het / avec Brussels-Brecht-Eislerkoor, het Omroerkoor Hasselt en de Fanfare Remork

 


Vive la Sociale! in Haren-Bruxelles

Vive La Sociale! is een krachtige voorstelling met 60 uitvoerders. Vive la Sociale! speelt zich af tijdens een soort banket, met hapjes en drankjes, met toespraken, een fanfare en gezang. Tearjerkers en strijdliederen, chansons réalistes en koorstukken, stemmen en instrumenten, het menu is veelzijdig. De feestvierders / kameraden bezinnen zich over hoe het was, hoe het misschien had kunnen worden en hoe het nu is, want de ‘oude’ liederen blijken een hoog actualiteitsgehalte te hebben. Dit alles onder het motto: ‘Het socialisme is dood! Leve het socialisme!’

Vive la Sociale! est un spectacle dynamique présenté par 60 exécutants. L’action se situe au cours d’une espèce de banquet: au menu, à boire et à manger, des discours, une fanfare et des chansons. Des mélos et des chants de combats, des chansons réalistes et des morceaux pour choeurs, solistes et instruments. Les convives - ou les camerades, si vous préférez - méditent sur ce qui fut et ce qui aurait pu être; ils se penchent aussi sur la situation actuelles, car les ‘vieux’ chants n’ont rien perdu de leur pertinence. Tout cela sous la devise: ‘Le socialisme est mort! Vive le socialisme!’ spectacle en néerlandais et en français et autres langues.


De Commune

De kreet "Vive la sociale" werd gehoord tijdens de Parijse Commune (18 maart 1871 – 28 mei 1871)) waar revolutionaire Parijzenaars in iets meer dan twee maanden een samenlevingsmodel probeerden uit te dokteren en toe te passen dat gedurende vele tientallen jaren als internationale referentie zou dienen. Nu precies 140 jaren geleden en nog steeds relevant.


De Blijde Intrede van Christus in Brussel - James ENSOR

James Ensor

En dan heb je ook het fameuze spandoek “Vive la Sociale!” dat prijkt op James Ensor’s Intocht van Jezus Christus in Brussel uit het jaar 1888. Ensor was wellicht geen socialist, maar wel een non-conformist die er plezier in had de weldenkende bourgeois graag de daver op het lijf te jagen: hij bediende zich daarbij graag van grijnzende maskers, geraamtes en slogans als Vive la Sociale.
Of wat dacht u van de vlag van de Fanfares doctrinaires die in de stoet werd meegedragen? Hij stak de draak met het socialisme, de nieuwe heilsleer, tegelijk ook met de kerk - kijk maar naar de bisschop die als een soort tamboer-majoor opstapt voor de fanfare - en met het burgerlijk gezag, hier vertegenwoordigd door een burgemeester met sjerp om zijn buik.

Krachtlijnen van het project

Meteen zijn naast de titel ook de twee krachtlijnen genoemd van het nieuwe koorproject dat een reflectie wil zijn over het arbeiderslied tijdens een tijdsspanne van circa 1850 tot 1950.

"Het strijdlied is het sterkste cement dat de arbeidersmassa binden kan" (Eduard Anseele)

"Vive la Sociale!" gaat over klassenbewustzijn, strijdbaarheid, emancipatie. Maar ook over communicatie in een tijd dat er geen internet bestond en het arbeiderslied of proletarisch lied het bindmiddel en propaganda-instrument bij uitstek was. We willen het hebben over socialisme vroeger en nu. Maar de afstandelijkheid van James Ensor moet er ons voor behoeden dat socialisme met zijn vele schakeringen te herleiden tot één partij of één doctrine.

meer informatie vind je op www.vivelasociale.be.

Terug naar boven

 

Video

Vive La Sociale! is muziektheater door het Brussels Brecht-Eislerkoor samen met ReMork en het Hasselts Omroerkoor. Deze productie met een vierstemmig koor van 60 zangers en blazersfanfare biedt een (terug-)blik op 100 jaar sociale strijd in woord en muziek (1850-1950). Historische teksten wisselen af met gekende en minder gekende liederen uit de arbeidersbeweging. De arrangementen van Chris Carlier zorgen voor een hedendaagse klank, de regie van Vital Schraenen voor een passende enscenering. Lieve Franssen dirigeert het geheel. Het Bankenlied is een van de meer dan 20 liederen uit de productie. De tekst uit 1900 is van Jean-Baptiste Clément (bekend van Le temps des Cerises en de Parijse Commune). Hij klaagt de hebzucht van de banken aan en roept het volk op om er "eens een kijkje te gaan nemen". Actueel? Het lied werd in 1931 op muziek gezet door Hanns Eisler.

Audio

Voorlopig niet beschikbaar.