BBEK . Brecht voor de Raap

Algemene Informatie

Het Brussels Brecht-Eislerkoor werkt al geruime tijd in de traditie van Brecht en zijn tijd- en geestesgenoten als Hanns Eisler, Kurt Weill, Paul Dessau.
Maar in het repertoire van het koor zijn ook dichters en componisten vertegenwoordigd die na BB kwamen, zijn "Nachgeborene", zoals hij ze zelf noemt.
(B)recht voor de raap was een buitenbeentje in het globaal Brechtproject 2006. Het is het enige programma voor groot koor. Het rijke koorwerk van Brecht, Eisler, Weill en konsoorten kan niet zo dikwijls ten gehore worden gebracht, omdat het hoge eisen stelt aan de uitvoerders. De opvoering biedt een bonte mengeling van vierstemmige koorstukken die afwisselen met solostukken in een meer kabaretteske stijl. Dus naast Seeräuber-Jenny en Das Ertrunkene Mädchen, bekende strijdliederen als hetSolidariteitslied, maar ook minder gehoorde stukken als 700 Intellectuelen aanbidden een Olievat op eigenzinnige percussiemuziek van Carl Orff, de Legende van de Dode Soldaat en de Liturgie vom Hauch.
(B)recht voor de Raap toont Brecht vooral als visionair. De neoliberale wereldorde brengt nauwelijks oplossingen voor armoede in de wereld, sociale ongelijkheid, oorlog en verloedering van het milieu. Allemaal zwakke plekken waar Marxist Bertolt Brecht de vinger op legde.
(B)recht voor de Raap van het Brussels Brecht-Eislerkoor onder leiding van Lieve Franssen: was een totaalspektakel dat gebracht werd door 30 à 40 zangers en muzikanten. Met kleine en grote koorformaties, solo's, accordeons en piano, slagwerk en nog veel meer. In een hedendaagse audiovisuele omgeving, een originele creatie van Ruth Flikschuh in samenwerking met de Academie voor Schone Kunsten van Anderlecht.

 
Terug naar boven

Het Programma

Er wordt gewerkt rond drie kernen:
primo,de huidige toestand van de wereld die beheerst wordt door olie, geld en oorlog;
secundo, mens en moraal, het zoeken naar een uitweg, onmacht van de enkeling;
tertio, oplossingen(?), extreemrechts gevaar, verzet, solidariteit en hoop.

In het eerste deel komen als vanzelfsprekend bekende stukken aan bod zoals Lied van Aanbod en Navraag (Brecht-Eisler, De Maatregel) en de Legende van de Dode Soldaat (sarcastisch lied geschreven door de 20-jarige Brecht). Veel minder bekende stukken als Vom Frühjahr en 700 Intellektuelle beten einen Oeltank an (uit Carl Orffs Kantaten auf Gedichte von Bertolt Brecht) trekken de waaier van de vertrouwde componistentriade Eisler-Weill- Dessau open.
Deel twee brengt streven en onmacht van de enkeling ten tonele met opvallende Hits uit de Dreigroschenoper als bijvoorbeeld Seeräuber-Jenny en Lied von der Grossen Unzulänglichkeit, utopische songs als Youkali (Kurt Weill) en stukken die dateren uit de emigratie als Finstere Zeiten.
Het slotdeel brengt vooral de grotere koorstukken als het indrukwekkende koorwerk Liturgie vom Hauch maar ook algemeen gekende werken zoals Verander de Wereld (De Maatregel), Solidariteitslied of de antifascistische Moorsoldaten.
De meeste liederen en alle teksten worden in het Nederlands gebracht, of met een projectie van een vertaling naar het Nederlands.
Het eigenlijke zanggedeelte wisselt af met instrumentale stukken zoals het vierhandig intro uit Eislers oratorium De Moeder voor piano, een muzikaal portret van B.Brecht van Gottfried von Einem en gereciteerde epigrammen en gedichten van Brecht.

De videoprojectie die de meeste liederen begeleidt, benadrukt de actualiteit van Brechts teksten. De beelden vormen een zoektocht door ons hedendaags leven in de stad en op het land, naar wat Brecht ons vandaag nog te vertellen heeft. Veel meer dan op het eerste gezicht lijkt, zo blijkt al snel.
Vital Schraenen (Tirasila en Leporello) en Luc Mishalle (Met-X) hebben al vaak amateurgezelschappen tot artisitiek hoogstaande producties kunnen leiden (Theater STAP enz). Voor de derde keer mag het Brussels Brecht-Eislerkoor voor de artistieke begeleiding rekenen op de creatieve input van de nooit stilzittende regisseur en scenografist. Luc Mishalle actualiseert een aantal liederen door gebruik te maken van ongewone instrumenten (olievaten, blaasinstrumenten allerhande) en muzikale klemtonen.

Terug naar boven

Aftiteling

Duur van het optreden: ongeveer 80'

Wie
Muzikale leiding: Lieve Franssen. Tel.: 02/644.37.12. E-mail: lieve.franssen @ chello.be.
Video creatie: Ruth Flikschuh (i.s.m. Academie voor Schone Kunsten, Anderlecht)
Piano en accordeon: Lieve D’Haese
andere instrumenten: olievaten, fluiten, gitaar
Muzikale raadgeving: Luc Mishalle
Algemene vormgeving: Vital Schraenen

Contactadres:
Erica Bal, Zoutwerf 27/302, 2800 Mechelen
Tel.: 015/34.73.39. E-mail: pweb @ pandora.be

Terug naar boven

Foto

Audio

met steun van:

contacteer ons
© BBEK 2011